Domov Novice Supervizor – spletna aplikacija za spremljanje izdatkov javnih institucij
Supervizor – spletna aplikacija za spremljanje izdatkov javnih institucij PDF natisni E-pošta
Prispeval Fimex2000   
Sreda, 24 Avgust 2011 07:18

Vir: rtvslo.si; supervizor.kpk-rs.si

Komisija za preprečevanje korupcije je predstravila spletno aplikacijo Supervizor. Njen namen je povečati transparentnost in nadzor nad porabo javnih sredstev oziroma javno osvetlitev toka denarja med javnim in zasebnim.

 

Supervizor objavlja podatke od leta 2003 naprej, ker prej podatki niso bili v digitalni obliki. Po besedah Gorana Klemenčiča, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, bodo podatki ažurirani vsak mesec, žal pa aplikacija ne vsebuje podatkov poslovanja državnih družb, kot je Dars, ter zasebnih podjetij v lasti občin, univerz in podobno.

 

Aplikacija je že dostopna prek spletne strani Komisije za preprečevanje korupcije. 

 

Sicer zakonitost in v manjši meri tudi smotrnost uporabe javnofinančnih sredstev v Sloveniji nadzira oziroma regulira kar nekaj institucij. Od internih revizijskih služb do Računskega sodišča. Z aplikacijo Supervizor se bodo tem nadzornim organom pridružili zainteresirana javnost, mediji, zunanja stroka, zasebni subjekti, ponudniki blaga in storitev, obenem pa bo odpravljenih precej birokratskih ovir za boljše delo državnih organov, so prepričani v komisiji.

 

Aplikacija dostopna tudi državljanom

Aplikacija bo splošni javnosti dostopna prek spletne strani Komisije za preprečevanje korupcije in bo odprla povsem nove možnosti dostopa javnosti do vpogleda v odhodke sektorja države. Na komisiji izpostavljajo predvsem del, ko gre za blago in storitve, kjer se letno v povprečju porabi okoli 4,7 milijarda evrov javnih, torej davkoplačevalskih sredstev.

 

Na podlagi vnosa iskalnih pojmov aplikacija namreč prikazuje pogodbene stranke sektorja države, največje prejemnike sredstev, povezane pravne osebe, datum in znesek transakcij in namen nakazila, omogoča pa tudi različne grafične prikaze, izpise za časovno določena obdobja in podobno.

 

V primeru razkritja določenih osebnih podatkov v aplikaciji se bodo na komisiji obrnili na informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar, ki po Klemenčičevih besedah aplikacijo podpira in meni, da ni sporna.

 

Komisija bo objavljala tudi podatke o lobističnih stikih

Komisija dodaja, da bo v okviru projekta Transparentnost objavljala tudi podatke o lobističnih stikih pri posameznih organih oziroma o tem, pri katerih organih lobiranci o lobističnih stikih sploh ne poročajo, čeprav bi morali biti vsi takšni stiki prijavljeni komisiji.

 

Razvoj aplikacije Supervizor po besedah predsednika protikorupcijske komisije ni davkoplačevalcev stal nič, saj so aplikacijo razvili s pomočjo razpoložljivega denarja komisije. Mnogi so pri razvoju programa delali tudi zastonj.

Zadnjič posodobljeno Sreda, 24 Avgust 2011 07:22