Domov Novice Odslej vrednostnice za osebno dopolnilno delo
Odslej vrednostnice za osebno dopolnilno delo PDF natisni E-pošta
Prispeval Fimex2000   
Sreda, 07 Januar 2015 14:35

Vir: AJPES, januar 2015

 

S 01.01. 2015 je v celoti zaživel zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Veljati bo namreč začel tudi sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo. Vlada želi z vrednotnicami zmanjšati obseg sive ekonomije, saj se prav dela, ki sodijo pod osebna dopolnilna dela, najpogosteje opravljajo na črno. Po novem se bo tako moral vsakdo, ki bo želel opravljati osebno dopolnilno delo, priglasiti na Agenciji za javnopravne evidence in storitve, in sicer prek njene spletne strani ali fizično na upravni enoti.

 

S tem bo umeščen na javno dostopen seznam izvajalcev, naročniku pa se ne bo treba nikamor priglašati. Ko bo želel storitev, bo s seznama zgolj izbral izvajalca, izbral ustrezno osebo in kupil vrednotnico.

 

V primerih, ko naročnik storitve ni znan, denimo pri izdelovanju izdelkov domače obrti in njihovi prodaji, si bo moral vrednotnico kupiti izvajalec sam. Za vrednotnico bo treba odšteti 9 evrov: 7 evrov za pokojninsko, 2 evra pa za zdravstveno zavarovanje izvajalca. Ena vrednotnica bo pomenila en dan pokojninske dobe.

 

S 1. januarjem bo sicer mogoče vrednotnico kupiti le na upravnih enotah, prek spletnega portala e-uprava pa bo ta možnost na voljo šele v prihodnjih mesecih. Za vse tiste, ki osebno dopolnilno delo že opravljajo po določbah prejšnjega zakona, bo veljalo polletno prehodno obdobje.

 

Na seznam dodana nova dela


Pod osebna dopolnilna dela štejejo pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin, pomoč pri kmetijskih delih, varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom ter spremstvo oseb, ki potrebujejo nego. Na novo pa so na seznam vključeni še inštrukcije, prevajanje, lektoriranje, izvajanje umetniških vsebin ob zasebnih dogodkih in pomoč pri oskrbi hišnih živali.

 

Prav tako so osebno dopolnilno delo izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

 

Osebno dopolnilno delo bo lahko tudi vnaprej izvajala le fizična oseba za fizično osebo, prihodek izvajalca pa bo na letni ravni omejen na največ 5.948,64 evra. Samo razprava o vrednotnicah je sicer letos povzročila veliko rast prijav teh del. Poleti je bilo prijavljenih že 9.000 izvajalcev, na ministrstvu za delo pa upajo, da jih bo čez leto dni še dvakrat toliko.

 

Na Ajpesovi spletni strani je torej dosegljiv javni seznam izvajalcev osebnega dopolnilnega dela. Za osebe, ki so ga pred 1. januarjem 2015 že opravljale po »starem« zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, velja do 30. junija prehodno obdobje: do tega datuma se morajo zanj znova priglasiti, če ga nameravajo opravljati še naprej. Kot pojasnjuje finančna uprava (FURS), zanje do polletja še velja stari seznam del: »Do ponovne priglasitve lahko osebno dopolnilno delo opravljajo pod pogoji in na način, veljaven na dan 31. decembra 2014. Za legalno opravljanje teh del pa v tem času ni potrebna vrednotnica oziroma plačilo prispevkov.«


Izvajalci osebnega dopolnilnega dela bodo finančni upravi poročali dvakrat na leto: do 10. julija za prvo polletje in do 10. januarja novega leta za drugo polletje. Osnova za njihova poročila bodo prihodki po izdanih računih. Za to skupino zavezancev ne bodo veljala pravila o vezani knjigi računov, ki bo sicer obvezna od začetka februarja.Dohodki iz osebnega dopolnilnega dela bodo šteli za vir dohodnine kot dohodki iz drugega pogodbenega razmerja, pri katerih zavezancih plačajo 25-odstotno akontacijo dohodnine. Imeli bodo pravico uveljaviti 10% normirane ali dejanske stroške.

Zadnjič posodobljeno Sreda, 07 Januar 2015 14:38