Domov Novice AJPES poziva k prejemanju e-računov
AJPES poziva k prejemanju e-računov PDF natisni E-pošta
Prispeval Fimex2000   
Torek, 16 December 2014 11:45

Vir: AJPES, 15.12.2014

 

 

Od 1. 1. 2015 naprej bodo proračunski uporabniki prejemali račune izključno v elektronski obliki, kar velja tudi za račune, ki jih bo AJPES prejel po 1.1.2015 in se nanašajo na opravljeno storitev za leto 2014. AJPES poziva k prejemanju e-računov tudi uporabnike svojih storitev, ki niso proračunski uporabniki. Le tem bodo e-račune posredovali le v primeru, da predhodno prejmejo njihovo soglasje k prejemanju e-računov.

 

 

V skladu z Zakonom o davku na dodano vrednost mora kupec soglašati s prejemom e-računov, zato mora vsak poslovni subjekt, ki želi prejemati e-račun, na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. posredovati elektronsko sporočilo z naslednjo vsebino:

•Številka transakcijskega računa

•Naziv, naslov, poštna številka, kraj

•Davčna številka

 

Sprejem obvestila velja kot soglasje k prejemanju eRačuna AJPES. Na enak način in na isti elektronski naslov lahko sporočite tudi preklic soglasja.

 

Dobavitelji AJPES lahko pošiljajo eRačune preko:

•bank, vključenih v medbančno izmenjavo eRačunov prek procesorja Bankart;

•ponudnikov elektronskih poti, s katerimi ima UJP sklenjene pogodbe;

•portala UJP eRačun, prek katerega bodo lahko izdajatelji pošiljali eRačune neposredno proračunskim uporabnikom. Portal bo podpiral pošiljanje eRačunov za manjše izdajatelje, ki v javni sektor oziroma proračunskim uporabnikom na letni ravni posredujejo manjše število eRačunov. Portal bo omogočal ročni vnos eRačunov in bo dostopen prek spletne strani UJP od 1.1.2015 dalje.

 

Z e-računi bodo podjetja zmanjšala stroške poslovanja, pošiljanje bo varnejše, hitrejše in preglednejše.

Zadnjič posodobljeno Torek, 16 December 2014 11:51