Domov Novice Ste pripravljeni na elektronsko poslovanje z javnim sektorjem po 1.1.2015?
Ste pripravljeni na elektronsko poslovanje z javnim sektorjem po 1.1.2015? PDF natisni E-pošta
Prispeval Fimex2000   
Torek, 07 Oktober 2014 12:50

Vir: SAOP

 

S 1. 1. 2015 bodo na osnovi novele zakona ZOPSPU-A proračunski porabniki in njihovi poslovni partnerji morali uporabljati e-račune. To pomeni, da bo v Sloveniji v prvem zamahu elektronsko poslovalo okrog 30.000 podjetij in javnih ustanov.

 

Kaj je e-račun?

E-račun, ki ga določa Pravilnik o standardih in pogojih izmenjave elektronskih računov prek enotne vstopne in izstopne točke pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila, je elektronski račun. Sestavljen je iz najmanj dveh datotek, ki ju predpisuje enotna standardizirana oblika e-SLOG:

  • Račun v xml obliki (vsebuje vse podatke o računu: datum, izdajatelja, znesek, vrstice računa, denarna enota, prejemnika, davčne številke, transakcijski račun…).
  • Ovojnica (ovojnica omogoča, da e-račun, prenesejo banke ali UJP po e-bančnih poteh od izdajatelja k prejemniku kot priponko. Ovojnica vsebuje vse potrebne podatke za usmeritev e-računa, zapisana je v xml obliki)
  • Neobvezne priloge računa (slika, specifikacije…)

 

ZDDV-1G pa govori o elektronskih računih, kjer določa, da je elektronski račun vsak račun, ki je prejet in izdan v elektronski obliki (e-račun, račun poslan po mailu, skeniran papirni račun poslan po mailu…).

 

Ni več časa za odlašanje

Približno 10 let je trajalo, da se je vzpostavila ustrezna zakonska podlaga, tehnološke rešitve in e-poslovanju naklonjeno poslovno okolje. To priča predvsem o tem, da prehod na brezpapirno in elektronsko poslovanje zdaleč ni tako enostaven, kot se zdi na prvi pogled.

 

»Sedaj je pomembno, da se organizacije lotijo uvedbe izdaje in prejema e-računov čim prej, da bodo lahko prehod izvedle postopoma in premišljeno,« je povedala Sonja Šinigoj, direktorica SAOP.

 

Pričakuje se, da bodo imele javne ustanove, ki bodo ta problem začele reševati šele jeseni ali proti koncu leta, velike težave. Tudi zato, ker je uvedba e-računov organizacijsko zahtevna in hitenje povečuje možnosti za napake.

 

Po drugi strani pa bo uporaba e-računov pomenila veliko znižanje stroškov, z do 14 eur za en papirni račun na do 1 eur za elektronski račun v obliki xml. Še bolj pomembno pa je, da bodo lahko z njihovo uporabo podjetja in ustanove v javnem sektorju razvili vrsto elektronskih storitev, s katerimi bodo ustvarjali nove prihodke in poenostavili svoje interno poslovanje.

Zadnjič posodobljeno Torek, 07 Oktober 2014 12:53