Domov Novice Prenos podjetja na družinskega člana
Prenos podjetja na družinskega člana PDF natisni E-pošta
Prispeval Fimex2000   
Torek, 07 Oktober 2014 12:32

Vir: Data, 7.10.2014

 

 

Zgodi se, da otroci podjetnika, ko npr. končajo šolanje ali pa se starši želijo upokojiti, želijo od staršev prevzeti del dejavnosti podjetja ali pa celotno podjetje. Pri tem ni nikakršnih ovir ali bistvenih razlik.

 

Hipotetično gledano sta oče in sin pri notarju dolžna pripraviti pogodbo o prenosu podjetja na družinskega člana. Pri tem pogodbi ni potrebno prilagati izrecnega soglasja podjetnika o uporabi imena in priimka v firmi podjetnika prevzemnika in soglasja glede uporabe matične številke podjetja. Edina razlika je, da v primeru prenosa dela podjetja AJPES ne izbriše podjetnika iz Poslovnega registra po uradni dolžnosti, saj podjetnik ne preneha opravljati dejavnosti (kot v primeru prenosa podjetja), ampak je del dejavnosti (ali podjetje) le prenesel na družinskega člana.

 

S prenosom preidejo na prevzemnika tako podjetje, kot tudi vse pravice in dolžnosti/obveznosti, povezane s podjetjem. To pomeni, da prevzemnik kot pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja, ki zadevajo preneseno podjetje prevzemnika.

 

Podjetnik na tak način lahko prenese podjetje le na enega družinskega člana in še ta družinski član mora biti sin ali hči ali zakonec (1. dedni red), naslednik pa mora dejavnost opravljati vsaj še pet let.

 

V  takem primeru, ko sta izpolnjena oba pogoja, prenos podjetja ni obdavčen oziroma povedano drugače, je davčno nevtralen.

Zadnjič posodobljeno Torek, 07 Oktober 2014 12:37